Czym jest trójkąt roboczy?

Trójkątem roboczym nazywamy ergonomiczne rozmieszczenie w kuchni podstawowych sprzętów – lodówki, zlewu i kuchenki. Powinny się one znaleźć na wierzchołkach trójkąta. Takie ustawienie ma pomóc w codziennym przygotowywaniu posiłków oraz poruszaniu się pomiędzy poszczególnymi częściami pomieszczenia – strefą zapasów, zmywania i gotowania lub pieczenia. Najpierw wyjmujemy produkty z lodówki, myjemy je, a następnie gotujemy. W ten sposób oszczędzamy nie tylko nasz czas, lecz także ułatwiamy sobie pracę.

Układ kuchni a trójkąt roboczy

Zasada trójkąta roboczego doskonale sprawdzi się w każdej kuchni. W przypadku jednorzędowej warto pamiętać, żeby lodówka i kuchenka nie stały obok siebie. Oprócz tego możesz wybrać płytę indukcyjną zamiast kuchenki gazowej. W ten sposób wydłużysz blat i zyskasz więcej miejsca. Ciekawym pomysłem będzie wykorzystanie wyspy kuchennej i zamontowanie na niej zlewu i kuchenki. Jeśli masz więcej miejsca, wyspa może pełnić funkcję wyłącznie stołu. Trójkąt roboczy doskonale wpasuje się do kuchni w kształcie litery L (na dłuższym boku umieść zlew i lodówkę, a na krótszym – kuchenkę), U oraz G.

Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Podczas aranżacji kuchni z wykorzystaniem trójkąta roboczego, zwróć uwagę na odległości między sprzętami. Powinny one wynosić:

  • 120-210 cm między zlewem a lodówką,
  • 120-270 cm między lodówką a kuchenką,
  • 90 lub 120-210 między kuchenką a zlewem.

Oprócz tego warto zaplanować rozmieszczenie poszczególnych stref w kuchni. Do najważniejszych z nich należy część zapasów (lodówka i zamrażarka), zmywania (zlew i zmywarka) oraz gotowania (kuchenka, mikrofalówka, piekarnik). Można wyróżnić także strefę przechowywania i przygotowywania.

Czego unikać podczas aranżacji kuchni?

Do stworzenia ergonomicznej i funkcjonalnej kuchni nie wystarczy jedynie stosowanie się do zasady trójkąta roboczego. Należy pamiętać o kilku regułach, dzięki którym ułatwisz sobie przygotowywanie posiłków i sprzątanie.

1.  Zlew umieść blisko kuchenki, aby sprawnie przenosić owoce i warzywa z jednego miejsca na drugie.

2.  Z każdej strony sprzętu zostaw wolne miejsce.

3.  Nie umieszczaj zlewu blisko kuchenki.

4.  Nie stawiaj piekarnika ani zmywarki obok lodówki.

5.  Zadbaj o wystarczająco długie blaty, zwłaszcza obok zlewu i kuchenki.

Jeśli masz taką możliwość, w kuchni możesz ustawić niewielki stół z krzesłami oraz udekorować przestrzeń roślinami doniczkowymi, pachnącymi ziołami i ciekawymi dodatkami.

Dzięki zastosowaniu trójkąta roboczego można urządzić funkcjonalną kuchnię, która ułatwi i usprawni korzystanie ze wszystkich znajdujących się w niej sprzętów. Bez względu na kształt pomieszczenia, zasada ta sprawdzi się zarówno w dużej, jak i niewielkiej, jednorzędowej kuchni.