1. Fusy z kawy

Mogą posłużyć jako odżywczy nawóz, ściółka lub jako preparat do podlewania zarówno kwiatów doniczkowych, jak i ogrodowych. Fusy dostarczają potas, magnez i azot, a także odżywiają rośliny i poprawiają strukturę podłoża. Mają też lekko kwaśny odczyn pH, który jest odpowiedni dla roślin kwasolubnych takich jak azalie, hortensje, wrzosy, paprocie oraz dla roślin kwitnących. Sprawdzą się również w przypadku nawożenia truskawek, borówek amerykańskich i pomidorów. Pamiętaj, aby nie używać fusów po kawie do nawożenia roślin, które wolą zasadową ziemię. Są to m.in. winorośle, lawenda, oleandry i bugenwille. Jak przygotować taki nawóz? Możesz wysypać fusy bezpośrednio do doniczki lub podsypać nimi rośliny. Innym pomysłem jest nawóz w płynie. Wystarczy wsypać dwie łyżki fusów do szklanki wody, poczekać aż napęcznieją, a następnie podlać nimi rośliny. Cały proces powtarzaj 1-2 razy w miesiącu.

2. Skorupki jaj

Skorupki po jajach zawierają wapń, krzem, cynk, siarkę i fluor, dlatego doskonale sprawdzają się do nawożenia roślin lubiących zasadowy lub obojętny odczyn gleby np. lawendy, piwonii, tulipanów, liliowców, a także pomidorów, ogórków, cukinii czy szczypiorku. Nie używaj ich jednak do gatunków preferujących nieco bardziej kwaśne podłoże np. storczyków, wrzosów, paproci i azalii. Najlepiej jest pokruszyć skorupki i rozsypać je pod roślinami. Co ciekawe, jest to świetny sposób na odstraszanie ślimaków, które – jeśli natrafią na ostry przedmiot – wycofują się i uciekają. Skorupki można też zmielić lub stworzyć z nich specjalny wywar pełen odżywczych składników. W tym celu należy pokruszyć skorupki i zalać je wrzątkiem. Po upływie tygodnia preparat jest gotowy do podlewania roślin.

3. Skórki bananów

Skórki po bananach dostarczają roślinom potas i fosfor, które są odpowiedzialne m.in. za długie kwitnienie i doskonały smak plonów. Świetnie sprawdzą się w przypadku roślin kwitnących i takich, które zawiązują pierwsze owoce. Dodatkowo obierki pomagają w pozbyciu się mszyc. Do zrobienia nawozu możesz użyć zarówno skórki, jak i całych, przejrzałych bananów. Jednym ze sposobów na zrobienie odżywczego preparatu jest pokrojenie skórki w kostkę i umieszczenie jej w słoiku. Następnie zalewamy ją ciepłą wodą i zostawiamy w ciemnym miejscu. Po dwóch dniach rozcieńczamy substancję wodą i podlewamy nią rośliny. Innym sposobem jest zakopanie obierków pod roślinami lub wysuszenie skórek, zmielenie ich i wymieszanie powstałego proszku z ziemią.

4. Woda po gotowaniu warzyw

W czasie gotowania warzyw wytrącają się minerały, witaminy i skrobia, a woda bogata w takie składniki może posłużyć do podlewania roślin doniczkowych i ogrodowych. Co ważne, fosfor wspomaga wzrost roślin, a skrobia odpowiadają za tworzenie się próchnicy i kiełkowanie nasion. Z kolei potas bierze udział w procesie fotosyntezy, a także wpływa na prawidłowy kolor liści i kwiatów oraz chroni je przed chorobami. Oprócz tego, w wodzie po gotowaniu ziemniaków znajdują się witaminy A, B, E, wapń oraz błonnik. Warto dodać, że jako nawóz może posłużyć woda po gotowaniu takich produktów jak ryż, makaron i różnego rodzaju warzywa. Jak nawozić rośliny taką wodą? Wystarczy raz w tygodniu podlewać plony ostudzoną i nieposoloną wodą. Pamiętaj, aby nie podlewać nią storczyków, azalii i innych roślin ze szczególnymi wymaganiami pokarmowymi.

5. Drożdże

Kolejnym produktem, który większość z nas ma w kuchni, i który może posłużyć jako nawóz, są drożdże piekarskie. Nie tylko wspomagają rozwój i wzrost roślin, lecz także chronią je przed grzybami i pasożytami.   Co więcej, wpływają na szybszy rozwój systemu korzeniowego. Aby zrobić nawóz z drożdży, wystarczy zasypać je cukrem i zalać je ciepłą wodą. Tak zrobiony preparat jest gotowy do użycia. Posłuży do podlewania nie tylko roślin w ogrodzie, lecz także tych doniczkowych znajdujących się w domu.

6. Mleko w proszku

Mleko w proszku, również takie po dacie przydatności, jest doskonałym składnikiem nawozu do roślin. Zawiera ono mnóstwo białka, a cukry, które także znajdują się w jego składzie, świetnie działają na mikroorganizmy glebowe. Co ważne, mleko w proszku nada się jako nawóz dla roślin wapniolubnych. Odżywczy preparat można zrobić poprzez rozpuszczenie mleka. Zadziała szczególnie na rośliny z bladymi liśćmi, które już dawno utraciły swój żywy kolor. Wystarczy podlewać je raz na dwa tygodnie, by rośliny odzyskały swój piękny wygląd.