Jeśli często myjesz naczynia i masz już dość sklepowych produktów, przygotuj domowy płyn, który skutecznie poradzi sobie z tłuszczem. Upewnij się, że ma odpowiednią konsystencję, nie wodnistą, ani zbyt gęstą. Przygotowując domowy płyn do mycia naczyń, możesz sporo zaoszczędzić. Sprawdź, jak zrobić go krok po kroku!
Przepis na naturalny płyn do mycia naczyń
Do tego przepisu możesz dodać olejki cytrusowe ze względu na ich orzeźwiający zapach i właściwości antybakteryjne. Olejek cytrynowy doskonale poradzi sobie z tłuszczem, z kolei grejpfrutowy działa również przeciwgrzybiczo i odkażająco. Do tego przepisu możesz dodać niemal każdy olejek eteryczny, w tym lawendę, słodką pomarańczę, miętę i eukaliptus.
Przygotuj: ⅔ szklanki biodegradowalnego środka czyszczącego (np. Sal Suds), 1 ⅓ szklanki wody destylowanej, 40 kropli olejku cytrynowego lub grejpfrutowego (albo jeszcze innego), 1 łyżkę sody oczyszczonej, 1 łyżkę soli kuchennej lub koszernej, 3 łyżki gorącej wody, garnek i dozownik.
Jak przygotować domowy płyn do mycia naczyń?
W małym garnku podgrzej wodę i sól, często mieszając, aż wszystko ładnie się rozpuści. Zdejmij garnek z kuchenki i przelej zawartość do małej miski. Odłóż na bok mieszankę. Jeśli użyłaś soli koszernej i zauważyłaś, że nie rozpuściła się całkowicie, po prostu ją odcedź. Do garnka dodaj sól oczyszczoną i wodę destylowaną. Podgrzewaj, aż się rozpuści. Wlej środek czyszczący, sodę oczyszczoną, wodę i olejki eteryczne do butelki. Jeśli pojemnik ma mały otwór, wymieszaj wspomniane składniki w pojemniku. Dodaj 1 łyżkę słonej wody i zamieszaj. Mikstura stanie się mętna i gęsta. Dodaj kolejną łyżkę słonej wody, jeśli chcesz, by była gęstsza. Wlej mieszaninę do dozownika.
Uwaga! Z biegiem czasu płyn do mycia naczyń może stać się za gęsty. Warto wtedy wlać do niego trochę wody, aby uzyskał pożądaną konsystencję.
Przepis na domowy płyn do mycia naczyń
Przygotuj: 3 szklanki wody, 2 łyżki startego mydła w kostce (np. kastylijskiego), ¼ łyżeczki sody piorącej, 1 łyżeczkę gliceryny roślinnej i 20-50 kropli olejków eterycznych (poniżej zobaczysz możliwe kombinacje).
Wymieszaj wodę, starte mydło i sodę w małym rondelku na średnim ogniu. Mieszaj, aż mikstura będzie gorąca, a wszystkie składniki się rozpuszczą. Zdejmij ją z kuchenki i dodaj glicerynę roślinną oraz olejki eteryczne. Jeśli jest bardzo gorąca, poczekaj, aż nieco ostygnie, zanim wlejesz olejki eteryczne. Wlej miksturę do słoika i pozostaw w temperaturze pokojowej na 6-12 godzin. W tym czasie zgęstnieje. Możesz ją mieszać co kilka godzin, ale nie musisz. Kiedy będzie już gotowa do użycia, energicznie wymieszaj i wlej do dozownika. Prezentowany płyn ma doskonałą konsystencję, jest wystarczająco gęsty, aby przylegać do naczyń, ale nie zbyt gruby.
Oto kilka moich ulubionych kombinacji olejków eterycznych:
- 15 kropli cytryny, 10 kropli grejpfruta, 10 kropli jagód jałowca,
- 10 kropli cytryny, 10 kropli grejpfruta, 10 kropli dzikiej pomarańczy, 10 kropli limonki,
- 15 kropli trawy cytrynowej, 15 kropli mandarynki,
- 15 kropli dzikiej pomarańczy, 15 kropli mięty pieprzowej,
- 20 kropli cytryny, 15 kropli eukaliptusa.