Domowy zielnik – co warto wiedzieć?

Zanim zaczniesz uprawiać zioła, warto się zastanowić, w którym miejscu je posadzić. Najlepszy będzie balkon lub taras, gdzie dociera światło słoneczne. Istnieją jednak rośliny, które lubią stanowiska półcieniste i dobrze będą się czuć np. na kuchennym parapecie. Jeśli chodzi o wybór doniczki, pojemnika czy skrzynki, warto wybrać takie o głębokości 20 cm – nie powinny być one zbyt głębokie. Na dnie doniczki zrób otwory, przez które będzie odpływać nadmiar wody. Dodatkowo na dole doniczki możesz ułożyć 2-centymetrową warstwę żwiru czy kamieni. Pozwoli to na dopływ tlenu do korzeni oraz sprawny odpływ wody. Podczas wyboru odpowiedniej ziemi, zwróć uwagę na jej odczyn. Najlepiej sprawdzi się podłoże o odczynie zbliżonym do obojętnego, które przepuszcza powietrze. Na koniec wybierz zioła, które chcesz uprawiać. Podpowiadamy, które z nich warto mieć w domowym zielniku.

Bazylia

Należy ona do jednych z najczęściej uprawianych roślin w zielnikach. Ma intensywny aromat, dzięki czemu doskonale nadaje się m.in. do ryb, mięs, różnego rodzaju sałatek oraz sosów. Jest źródłem witaminy A, C, K oraz magnezu, żelaza czy kwasu foliowego. Ponadto bazylia ma pozytywny wpływ na pracę przewodu pokarmowego, łagodzi wzdęcia, a także działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Powinna być ona uprawiana w miejscu nasłonecznionym i osłoniętym od wiatru. Oprócz tego bazylia potrzebuje przepuszczalnej i wilgotnej gleby. Tyle wystarczy, aby dobrze rosła.

Mięta

Mięta jest chętnie uprawiana głównie ze względu na jej charakterystyczny świeży zapach i szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale pasuje do herbat, lemoniad oraz sałatek. Co więcej, mięta działa rozkurczowo, niweluje wzdęcia oraz bóle brzucha. Ma również wpływ na nerwy, bóle mięśni i stawów. Sprawdza się przy zaburzeniach trawienia, zespole jelita drażliwego oraz schorzeniach jelit i wątroby. Podobnie jak bazylia, mięta nie jest bardzo wymagająca w uprawie. Należy zapewnić jej lekko zacienione stanowisko oraz pilnować, aby gleba była zawsze wilgotna. Warto zapewnić jej nieco więcej miejsca, gdyż lubi się rozrastać. Jeśli uprawiasz miętę na balkonie lub tarasie, w zimne dni warto przenieść ją do domu.

Kolendra

Kolendra jest dobrym dodatkiem do ryb, zup, owoców morza, kurczaka, grillowanej kukurydzy i sosów z mango, ananasa czy awokado. Pasuje też do pomarańczy, limonki, pomidorów oraz batatów. Jest niskokaloryczna i dostarcza dużą ilość antyoksydantów. Obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, a także usprawnia proces trawienia i działa moczopędnie. Ponadto kolendra może pomóc we wzdęciach oraz w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi. Najlepiej zasiać ją latem i zapewnić jej nasłonecznione stanowisko. Dobrze rośnie w temperaturach 12-15°C. Pamiętaj, aby miała dużo wody na podstawce – bez tego bardzo szybko może zwiędnąć. Warto również wiedzieć, że kolendra potrzebuje żyznej gleby. Mimo że jest nieco bardziej wymagająca niż dwie poprzednie rośliny, zdecydowanie warto umieścić ją w domowym zielniku.

Szczypiorek

Szczypiorek to nieodłączny składnik wielu dań. Pasuje do jajek, twarogu i zup. Zawiera witaminy A, C, B12, E oraz K, a także wapń, potas, żelazo i kwas foliowy. Jest źródłem tłuszczów, białka i aminokwasów. Szczypiorek poprawia pracę nerek, układu odpornościowego i krążenia. Dodatkowo pobudza apetyt i wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Stosuje się go również w leczeniu anemii i chorób pęcherza moczowego i nerek. Szczypiorek lubi miejsca nasłonecznione i żyzne, wilgotne gleby. Nie przeszkadzają mu niskie temperatury, ale na zimę zasycha.