Rodzaje frontów do szafek kuchennych
Fronty drewniane są wykonane z litego drewna. Najczęściej wykorzystuje się do tego brzozę, sosnę, dąb, świerk, olchę oraz buk. Są ponadczasowe, uniwersalne i niezwykle eleganckie. Przez wiele lat zachowują swój dobry wygląd, a ich pielęgnacja nie jest skomplikowana ani wymagająca. Ponadto są ekologiczne. Doskonale pasują do stylu nowoczesnego, skandynawskiego czy prowansalskiego. Wadą drewnianych frontów może być ich wysoka cena. Co więcej, są one mniej odporne na wilgoć oraz na wysokie temperatury.
Fronty akrylowe są zrobione z płyty MDF pokrytej powłoką akrylową o grubości kilku milimetrów. Na rynku znajdziesz zarówno takie z wykończeniem matowym, jak i półmatowym czy o wysokim połysku. Takie fronty są odporne na różnego rodzaju uszkodzenia i zarysowania, a ich kolor, z biegiem czasu, nie zmienia się. Co więcej, powłoka akrylowa dobrze przylega do płyty i nie odkleja się. Fronty akrylowe mogą wymagać częstego polerowania, ale ich czyszczenie jest dość łatwe.
Fronty fornirowane to nic innego jak płyta MDF lub płyta wiórowa pokryta cienką warstwą naturalnego drewna. Jest to dobra alternatywa dla drewnianych frontów, gdyż fronty fornirowane nie tylko świetnie wyglądają, lecz także są znacznie tańsze niż te z litego drewna. Co więcej, na ich powierzchni są widoczne słoje, sęki i przebarwienia, dzięki czemu wyglądają naturalnie. Dodatkowo mogą być wykończone w połysku, macie lub oleju. Należy mieć jednak na uwadze to, że fronty fornirowane są dość miękkie i mało odporne na uszkodzenia.
Fronty lakierowane są wykonywane z lakierowanej płyty MDF, która może mieć wykończenie matowe, półmatowe lub na wysoki połysk. Istnieje mnóstwo kolorów takich frontów, dzięki czemu z łatwością można dobrać odpowiednią barwę do swojej kuchni. Co ważne, krawędzie frontów również pokryto lakierem, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko uszkodzenia pod wpływem wilgoci, a całość wygląda bardziej estetycznie. Niestety, fronty lakierowane można łatwo porysować, a lakier utlenia się, co wpływa na zmianę koloru np. z białego na lekko żółtawy.
Fronty laminowane należą do najczęściej wybieranych frontów. Są robione z płyty MDF oklejonej laminatem. Jedną z ich zalet jest szeroki wybór wzorów i kolorów. Charakteryzują się trwałością i odpornością na wilgoć oraz na promienie słoneczne. Ponadto są łatwe w czyszczeniu, a ich kolor się nie zmienia. Plusem frontów laminowanych jest także ich niska cena oraz odporność na uszkodzenia mechaniczne. Warto dodać, że uszkodzonego frontu, nie da się naprawić.
Fronty do szafek – jakie wybrać?
Zanim wybierzesz konkretne fronty do kuchennych szafek, zwróć uwagę na trwałość frontów i ich odporność na wilgoć, promienie UV, wysokie temperatury oraz uszkodzenia mechaniczne. Ważne, aby były łatwe w czyszczeniu, a także pasowały do stylu, w jakim urządzona jest kuchnia. Na ciemnych i błyszczących meblach znacznie bardziej widoczne są zabrudzenia, kurz i odciski palców. Z kolei ciemne, matowe wykończenie sprawia, że pomieszczenie wydaje się ciemniejsze i przytłaczające. Co więcej, matowe fronty bardziej pasują do większych kuchni, a te z połyskiem – do tych o mniejszym metrażu. Natomiast jasne, lakierowane fronty rozświetlają kuchnię i optycznie ją powiększają.