Przepisy na pyszne i zdrowe dżemy
Zastanawiasz się, jak przygotować dżem na zimę? Masz trochę czasu, a unikasz gotowych produktów ze sklepu? Sprawdź, jak zrobić pyszny i zdrowy dżem!
Dżem jeżynowo-jabłkowy
Składniki:
- jeżyny: 1,5 kg,
- gotowane jabłka: 1,5 kg,
- cukier biały granulowany: 3 kg,
- sok z cytryny.
Umyj jeżyny odrobiną octu i wodą, w ten sposób pozbędziesz się mikroorganizmów. Teraz usuń wszystkie liście i szypułki, a następnie wsyp na dużą patelnię. Obierz i posiekaj jabłuszka i wsyp na patelnię. Wlej sok z cytryny. Postaw patelnię na bardzo małym ogniu, by sok zaczął wypływać, a owoce zmiękły, czyli około 30 minut. Zdejmij naczynie z ognia, następnie delikatnie dodaj cukier. Mieszaj, aż się rozpuści. Uważaj, aby nie przesadzić z cukrem. Ponownie postaw patelnię na kuchence i ustaw grzanie palnika na średnie. Zagotuj miksturę, mieszając ją od czasu do czasu. Uważaj, by nie wykipiało. W razie potrzeby natychmiast wyłącz kuchenkę lub ostrożnie odstaw patelnię. Po 15-20 minutach dżem jeżynowo-jabłkowy zgęstnieje i ściemnieje. Zacznie też inaczej pachnieć. Wlej go do czystych, szklanych słoików i pozostaw do wystygnięcia.
Prosty przepis na dżem śliwkowy z anyżem
Jeśli lubisz poznawać nowe smaki, przygotowaliśmy dla Ciebie wyjątkową propozycję. Spróbuj dżemu śliwkowego z anyżem!
Składniki:
- 1 kg świeżych, dojrzałych śliwek (najlepiej o czerwonym miąższu), bezpestkowych i pokrojonych na kawałki,
- 1 gwiazdka anyżu,
- ¾ kubka brązowego, suchego cukru,
- szczypta soli morskiej.
Wymieszaj wszystkie składniki w dużym rondlu, a następnie gotuj na średnim ogniu, aż mieszanina zacznie bulgotać. Pamiętaj, by często mieszać. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 30-40 minut, raz na jakiś czas mieszając, by śliwki się nie przypaliły. Dżem jest gotowy, kiedy owoce są w większości rozdrobnione, a duża część płynu odparowała. Dżemik będzie gęstniał w miarę chłodzenia. Poczekaj, aż ostygnie do temperatury pokojowej. Wyjmij anyż. Upewnij się, że wyjąłeś go w całości. Przechowuj dżem w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce do dwóch tygodni.
Unsplash.com
Dżem rabarbarowo-imbirowy
Proponowany dżem wspaniale rozgrzewa w jesienne i zimowe wieczory. Doskonale łączy cierpkość rabarbaru z właściwościami zdrowotnymi imbiru. Najlepiej sprawdza się na kanapkach, a także w owsiance i naleśnikach.
Składniki:
- 1 kg rabarbaru, umytego i pokrojonego na 2-centymetrowe kawałki,
- skórka i sok z 1 cytryny,
- 6 cm drobno posiekanego, świeżego imbiru,
- 850 g cukru,
- 50 ml wody.
Włóż rabarbar do dużego garnka z dużym dnem, a następnie dodaj wodę, cukier, skórkę i sok z cytryny, imbir. Teraz wymieszaj wszystkie składniki i postaw naczynie na dużym ogniu. Poczekaj, aż mieszanina się zagotuje, a później zmniejsz ogień. Gotuj dżem na wolnym ogniu przez 1.5 godziny lub do zastygnięcia, często mieszając. Nałóż dżemik na zimną łyżeczkę, poczekaj kilka minut i delikatnie dociśnij palcem. Jeśli dżem będzie się marszczył. nie musisz dłużej go gotować. Twardy, gorący dżem przełóż do wypieczonych lub wyparzonych słoików. Zostaw około 1 cm na górze. Zakręć dobrze pokrywkę i postaw słoiki w dużym garnku. Zalej wodą i gotuj przez kwadrans.