Złote mleko - proste przepisy
Złote mleko to tradycyjny indyjski napój, którego korzenie sięgają ajurwedy. Wspomniany napój zawiera kurkumę, której zawdzięcza żółty lub złoty kolor. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i odmładzające. Sprawdź, jak przygotować go w domowym zaciszu!
Jakie właściwości ma złote mleko?
Proponowany napój słynie z właściwości leczniczych i przeciwzapalnych, przede wszystkim dzięki kurkuminie zawartej w kurkumie. Pomaga w problemach z oddychaniem, ciągłym zmęczeniu, bólach stawów i zaburzeniach trawienia. Współczesne badania wykazały, że kurkuma działa przeciwutleniająco, przeciwnowotworowo i przeciwbakteryjnie. Chociaż wspomniana przyprawa znajduje się w centrum uwagi, warto również wspomnieć o cynamonie i imbirze, które mają właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Aby zmaksymalizować korzyści kurkumy, połącz ją z czarnym pieprzem.
Warto również wspomnieć o mleku kokosowym, które zawiera średniołańcuchowe trójglicerydy, łagodzące stan zapalny oraz wspomagające wzrost mięśni i utratę wagi. Oprócz tego znajdują się w nim zdrowe tłuszcze i naturalne elektrolity, które wspomagają pracę jelit i regulują trawienie.
Prosty przepis na złote mleko
Aby przygotować zdrowy i pyszny napój, potrzebujesz:
- 1 ½ szklanki mleka kokosowego,
- 1 ½ szklanki niesłodzonego, zwykłego mleka migdałowego,
- 1 ½ łyżeczki mielonej kurkumy,
- 1 ¼ łyżeczki mielonego imbiru,
- 1 cała laska cynamonu,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 1 szczypta mielonego, czarnego pieprzu,
- cukier kokosowy, stewia lub syrop klonowy (do smaku).
Do małego rondelka wlej olej kokosowy, mleko kokosowe i migdałowe, a następnie wsyp czarny pieprz, kurkumę i wybrany słodzik. Wrzuć też laskę cynamonu. Teraz ubijaj trzepaczkę, aż wszystkie składniki ładnie się połączą. Podgrzej napój na średnim ogniu przez 4 minuty, aż będzie gorący. Pamiętaj, by w tym czasie często go ubijać. Uważaj, by nie doprowadzić złotego mleka do wrzenia. Wyłącz palnik i sprawdź, czy trzeba doprawić napój. W razie potrzeby dodaj więcej imbiru lub kurkumy. Podawaj natychmiast, rozlewając do dwóch szklanek i pozostawiając laskę cynamonu. Najlepiej smakuje świeże mleko. Możesz jednak przez 2-3 dni trzymać je w lodówce pod przykryciem. Podgrzej w kuchence mikrofalowej lub na płycie kuchennej.
Niebanalna wersja mleka z kurkumą
W upalne dni możesz schłodzić złote mleko i podawać je na lodzie. Istnieje mnóstwo opcji personalizacji tradycyjnego przepisu. Śmiało eksperymentuj, by znaleźć ulubioną wersję. Kurkuma i imbir nadaje ciepły, pikantny smak. Wspomniane przyprawy wspaniale wzmacniają układ odpornościowy.
Składniki:
- 1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego,
- 2 łyżeczki startego korzenia kurkumy,
- ¼ łyżeczki świeżego, startego imbiru,
- ¼ łyżeczki całych ziaren czarnego pieprzu,
- szczypta zmielonej gałki muszkatołowej i kardamonu,
- 1 cała laska cynamonu lub ½ łyżki mielonego cynamonu,
- szczypta soli (opcjonalnie),
- 1 ekstrakt z końcowej części szparaga (Asparagus officinalis),
- ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 2 krople stewii.
W średnim garnku połącz wszystkie składniki, z wyjątkiem ekstraktu z korzenia szparagu i podgrzej na średnim ogniu. Doprowadź miksturę do wrzenia i delikatnie ubijaj przez 5 minut, by przyprawy uwolniły swój smak. Zdejmij garnek z kuchenki. Odcedź całe ziarna czarnego pieprzu. Wlej płyn do blendera i dodaj ekstrakt. Miksuj na wysokim poziomie przez 30 sekund, aż otrzymasz piankową i kremową konsystencję. Przelej złote mleko do szklanki, udekoruj odrobiną kurkumy i gałką muszkatołową.