Szukasz ochłody w upalny dzień? Pamiętaj, by w czasie fali upałów pić więcej niż zwykle. Dzięki temu unikniesz odwodnienia. Wypróbuj kilka prostych przepisów na mrożoną herbatę!

Przepis na mrożoną herbatę miętową

Składniki:

  • 3 torebki herbaty,
  • 6 szklanek wrzącej wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki syropu kukurydzianego,
  • ½ szklanki wody,
  • plastry cytryny i gałązki mięty (opcjonalnie),
  • 6 łyżek świeżego soku z cytryny.

Włóż torebki herbaty do dużej miski i zalej je wrzątkiem. Poczekaj 10 minut, a następnie wyjmij i wyrzuć torebki. Dodaj cukier, ½ szklanki wody i syrop kukurydziany do rondelka. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Odstaw na blat i poczekaj 5 minut. Do herbaty dodaj mieszankę soku z cytryny i cukru. Dokładnie wymieszaj. Ostudź do temperatury pokojowej. Wlej miksturę do szklanego pojemnika, przykryj i mróź przynajmniej 6 godzin. Wyjmij herbatę z zamrażarki i skrob widelcem, aż stanie się puszysta. Wlej do pojemnika, przykryj i mróź do miesiąca. W razie potrzeby udekoruj miętą i cytryną.

Mrożona herbata truskawkowo-hibiskusowa

Przygotuj: 8 torebek herbaty hibiskusowej, ½ kg truskawek i kostki lodu. Zagotuj 1 l wody w średnim rondlu. Odstaw na blat i wrzuć torebki herbaty. Zaparz, dwukrotnie mieszając, przez 4 minuty. Teraz wyrzuć torebki i pozwól herbacie spokojnie ostygnąć. 

W blenderze zmiksuj ¼ kg truskawek, 2 filiżanki herbaty i 1 szklankę lodu. Przełóż napój do 3 szklanek i powtórz to samo z resztą truskawek, lodu i naparu.

Herbaciane mohito

Szukasz przepisu na orzeźwiający napój? Skorzystaj z naszej propozycji! Dodaj trochę wody sodowej i rumu, by przygotować wersję dla dorosłych. W razie potrzeby udekoruj ją miętą, limonką i cytryną.

Składniki:

  • 4 torebki herbaty,
  • 10 gałązek świeżej mięty,
  • 3 szklanki gorącej wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • sok wyciśnięty z 4 czterech i 4 limonek,
  • 1 ekstrakt waniliowy,
  • 2 szklanki kostek lodu,
  • 3 szklanki zimnej wody.

Włóż gałązki mięty i torebki herbaty do dużego, żaroodpornego naczynia. Zalej je wrzątkiem i przykryj naczynie małym talerzykiem. Poczekaj 15-20 minut. Teraz przelej herbatę przez sitko do dużego słoika. Odsącz nadmiar płynu z torebek herbaty. Wyrzuć miętę i torebki. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Wlej ekstrakt waniliowy oraz sok z cytryny i limonki. Dolej zimną wodą i jeszcze raz zamieszaj. Mocno zakręć nakrętkę i wstaw miksturę do lodówki, przynajmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Napełnij miskę do ponczu kostkami lodu i wlej herbatę.

Unsplash.com

Mrożona różowa herbata

Różowy napój wspaniale ochłodzi Cię w upalny dzień. Potrzebujesz: świeżych truskawek, jadalnych suszonych pączków róży, herbaty hibiskusowej w torebkach, zielonej herbaty, cukru, śmietany i kostek lodu.

Lekko ubij cukier i śmietanę za pomocą spieniacza do mleka. Włóż gęsty krem do lodówki. Pokrój truskawki w kostkę i wymieszaj z wodą. Podgrzej cukier, puree truskawkowe, zieloną herbatę, pokrojone pąki róż i torebki herbaty hibiskusowej na kuchence. Przecedź napój przez sitko. Zmiksuj syrop truskawkowy, gęsty krem i lód na gładką masę. Wlej mrożoną herbatę do dwóch szklanek, udekoruj bitą śmietaną i płatkami róż. Podawaj ze słomką i natychmiast wypij.