Awokado – jak wykorzystać skórkę i pestki?

awokado
Unsplash.com

Jeśli do tej pory wyrzucałeś do kosza skórką i pestki awokado, pora z tym skończyć. Możesz je wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdź, jak nie zmarnować żadnej części owocu, by być eko!

Jak wyhodować awokado z pestki?

Aby wyhodować roślinę z nasion, potrzebujesz szklanki wody, 3 wykałaczek i parapetu. Najpierw nakłuj pestki awokado na wykałaczki tak, by unosiły się ponad krawędź szklanki. Teraz postaw je na nasłonecznionym parapecie. Poczekaj kilka tygodni, a zobaczysz, że korzenie i łodyga zaczną kiełkować. Kiedy łodyżka osiągnie 15 cm, odrobinę ją podetnij, by pobudzić jej wzrost. Jeśli urośnie na 30 cm, posadź roślinę w glebie bogatej w składniki odżywcze. Pamiętaj, by zmieniać wodę co 1-2 tygodnie. Kiełkowanie nasion trwa 2-6 tygodnie, dlatego uzbrój się w cierpliwość. 

Przepis na oryginalną herbatę

Jeśli nie lubisz smoothie, możesz przygotować herbatę z pestek awokado. Wspomniany napój wspomaga trawienie, dlatego warto ją pić regularnie. Wrzuć pestki do małego garnka z wodą, a następnie gotuj przez 5 minut, aż zmiękną. Następnie drobno posiekaj nasiona, wsyp do imbryka i pozostaw do zaparzenia we wrzącej wodzie na 5 minut. Teraz odcedź miksturę do filiżanki i dodaj odrobinę miodu.

Zmiksuj pestki awokado na koktajl

Badania wykazały, że pestki awokado są bogate w kwasy tłuszczowe i błonnik pokarmowy, oprócz tego zawierają przeciwutleniacze i odrobinę białka. To naturalny środek na obniżenie ciśnienia krwi i wsparcie układu pokarmowego.

Podziel pestki na dwie części ciężkim nożem, a następnie wrzuć je do blendera z resztą składników koktajlu. Nasiona są gorzkie, dlatego możesz je dodać do kokosowo-czekoladowego smoothie lub mikstury z gruszki i mango.

Przepis na smoothie z pestkami awokado

Proponowane smoothie jest pełne przeciwutleniaczy i doda Ci energii, byś łatwiej przeżył poranek. Sprawdź, jak przygotować go krok po kroku!

Składniki:

  • 1 szklanka szpinaku baby (pamiętaj, by go wyczyścić i opłukać),
  • woda kokosowa,
  • kostki lodu,
  • 1 łyżeczka mielonych nasion awokado,
  • 1 łyżeczka proszku matcha,
  • 1 banan,
  • ½ cytryny, obranej i bez pestek,
  • kawałek imbiru, drobno pokrojonego w kostkę.

Zobacz, jak przygotować pestki do smoothie. Najpierw musisz je osuszyć i położyć na nasłonecznionym parapecie, na około 2 dni. Teraz podziel je ciężkim nożem na pół i poczekaj kolejne 2 dni. W środku nasionka awokado powinny być różowe. Jeśli wnętrze jest czarne, wyrzuć pestki do kosza. Po 4 dniach łupina powinna łatwo odchodzić od nasion. Na koniec posiekaj nasionka i zmiel je w blenderze.

Kiedy pestki są już gotowe, możesz przystąpić do smoothie. Wrzuć wszystkie składniki do blendera i miksuj, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Dodaj trochę wody kokosowej. Przelej napój do wysokiej szklanki lub małej butelki. Smacznego!

Skórki do doniczek

Skórki awokado możesz potraktować jako naturalny nawóz. Przydadzą się podczas sadzenia roślinek. Możesz je śmiało wrzucić do doniczek, by wyhodować warzywa i rośliny z nasion.

pestki awokado
Unsplash.com

Wrzuć skórkę do kąpieli

Jeśli marzysz o gładkiej i elastycznej skórze, wrzuć skórkę awokado do kąpieli. Następnie odwróć ją na drugą stronę i wmasuj resztki miąższu w skórę. Dzięki temu możesz cieszyć się cudownym olejkiem bogatym w przeciwutleniacze oraz witaminy C i E.