Jak palić kadzidełka?

kadzidełka
Pixabay.com

Kadzidełka stosuje się w celach estetycznych, religijnych, duchowych, medytacyjnych i kulturowych. Wybierając wysokiej jakości produktu, zyskujesz zapach unoszący się w powietrzu przez wiele godzin. Niezależnie od tego, czy używasz kadzidła, aby złagodzić niepokój i depresję, czy lawendy, aby zmniejszyć stres, aromat może mieć silny wpływ na nasz stan psychiczny.

Jak bezpiecznie palić kadzidełka?

Umieść kadzidło w odpowiednim palniku, który będzie zbierał spadający popiół. W razie potrzeby przytnij drążek, aby zapewnić odpowiednie dopasowanie.

Podpal koniec kadzidła, aż płomień się rozpali. Pozwól mu się palić przez kilka sekund, aby upewnić się, że jest odpowiednio oświetlony. Jeśli chcesz ugasić płomień, zdmuchnij go lub wachluj. Uchwyt kadzidła powinien świecić na czerwono. Zwróć uwagę, czy wydobywa się delikatna smużka dymu. 

Umieść kadzidełko w bezpiecznym miejscu, z dala od dzieci lub zwierząt domowych. Upewnij się, że trzymasz go z dala od wszelkich materiałów łatwopalnych, takich jak ubrania, papier, zasłony, abażury. Nie stawiaj go obok otwartego okna, w którym wiatr mógłby przewrócić uchwyt i płonące kadzidło przykleiłoby się do powierzchni. Zawsze trzymaj kadzidło na palniku, który jest ognioodporny i przeznaczony do tego celu.

Dodatkowe wskazówki

Pal kadzidło w dobrze wentylowanym pomieszczeniu, aby uniknąć zadymienia. Pamiętaj, że nie powinieneś go stosować, jeśli masz astmę lub cierpisz na choroby układu oddechowego. Jeżeli jesteś w ciąży, skonsultuj się wcześniej z lekarzem.

Rozważ użycie himalajskiej lampy z solą morską. Dzięki temu oczyścisz powietrze podczas palenia kadzidła.

Popiół z kadzidełka czasami powoduje odbarwienie mebli. Może również doprowadzić do pożaru, jeżeli wejdzie w kontakt z urządzeniami, szafkami, stołami i innymi meblami. W związku z tym upewnij się, że palisz go w bezpiecznym miejscu.

Jak samodzielnie przygotować kadzidełka?

Jeśli chcesz przygotować kadzidło w domu, przygotuj następujące składniki:

  • 10 ml olejku zapachowego (używam najlepszej jakości drzewa sandałowego, jakie mogę znaleźć),
  • 20 ml glikolu dipropylenowego,
  • 30 sztuk bezzapachowych kadzidełek.

Oprócz tego przydadzą Ci się takie akcesoria jak:

  • prostokątne pudełko lub naczynie (musi być zamknięte), wystarczająco długie, aby zmieścić bezzapachowe patyczki.
  • prostokątne pudełko, stojak chłodzący lub cokolwiek innego, czego możesz użyć do wysuszenia patyczków.
  • miarki lub łyżki i łyżeczki,
  • długie gumowe rękawice.

Przygotowanie:

Odmierz 20 ml (4 łyżeczki) glikolu dipropylenowego do pudełka lub zamkniętego naczynia. Następnie odmierz 10 ml (2 łyżeczki) wybranego olejku zapachowego (lub olejku eterycznego) do pudełka lub naczynia. Dobrze wymieszaj, ale uważaj, aby olej z łyżki kapał z powrotem do wybranego pojemnika. Teraz wlej do niego 1 łyżkę i 1 łyżeczkę glikolu dipropylenowego.

Weź patyki w partiach po 10 i namocz je w mieszance olejów. Jeśli używasz dłuższych patyków, pamiętaj, że być może będziesz musiał włożyć kilka mniej, i możesz nieco je przyciąć.

Pudełko przykryj folią, aby nic nie wyparowało i odłóż na 24 godziny poza bezpośrednim działaniem promieni słonecznych, aby patyczki w pełni nasiąkły olejkami. Po 24 godzinach moczenia weź kolejne pudełko / naczynie.

Pamiętaj, by założyć wcześniej gumowe rękawiczki. Wyjmij patyki i umieść je w odstępach na drugim pudełku / naczyniu, aby powietrze mogło krążyć wokół nich. Następnie odstaw na 24 godziny do wyschnięcia na słońcu. Jeśli okaże się, że nie wysychają wystarczająco szybko, wrzuć je do cieplejszego i bardziej suchego miejsca. Przechowuj domowe kadzidełka w plastikowej torbie z zamkiem błyskawicznym, aby zachować ich wytrzymałość.