Pasteryzacja pozwala wydłużyć czas przydatności sosów, dipów, dżemów, zup i owoców w syropie bulionowym. W zasadzie wspomnianemu procesowi możesz poddać wszystkie ugotowane potrawy w postaci płynnej. To łatwy proces, który składa się z kilku kroków. Sprawdź, o czym powinieneś pamiętać!

Pasteryzacja w domu: krok po kroku

Czego potrzebujesz do pasteryzacji? Przygotuj:

  • słoiki z pokrywkami (upewnij się, że rzeczywiście do siebie pasują),
  • ręcznik kuchenny, 
  • duży garnek,
  • jedzenie do pasteryzacji (musi być przynajmniej bardzo ciepłe, a najlepiej gorące).

Najpierw umyj pokrywki i słoiki w gorącej wodzie, a następnie dokładnie je spłucz. Nastaw czajnik. Teraz wlej wrzątek do pokrywek i słoików, poczekaj 5 minut. W ten sposób je wysterylizujesz i przygotujesz do pasteryzacji w łaźni wodnej. Wyłóż dno garnka ręcznikiem kuchennym, wlej do niego wodę ze słoików i odstaw na kuchenkę/płytę indukcyjną. Doprowadź do wrzenia. Ręcznik kuchenny zapobiega dotykaniu słoików dna naczyniu. W ten sposób chroni je przed pęknięciem lub stłuczeniem. 

W międzyczasie podgrzej marynatę, sos lub dip na patelni, a następnie przelej do ¾ wysokości słoików.

Jak pasteryzować słoiki?

Załóż pokrywki, ale nie dokręcaj ich zbyt mocno. Kiedy woda zagotuje się w garnku, włóż do niego słoiki. Po pierwsze, sprawdź, czy przypadkiem się nie stykają. Po drugie, nie zanurzaj ich do samego końca. Woda powinna sięgać  do ¾ wysokości słoików. Jeśli jest jej za dużo, po prostu trochę wylej. Pasteryzuj dżem, marmoladę, sok owocowy lub warzywny przez 15 minut, następnie wyjmij słoiki z garnka. Użyj do tego rękawiczek kuchennych lub ręcznika, w przeciwnym razie możesz się poparzyć. Dokręć pokrywki i odstaw słoiki na płaskiej powierzchni do góry nogami. Kiedy już ostygną, odwróć je i sprawdź, czy pokrywki wklęsły. Jeśli środek pokrywki porusza się w górę i w dół, musisz powtórzyć cały proces od początku. Teraz pasteryzuj tylko te słoiki, które nie mają wklęśniętej pokrywki.

Gdzie trzymać pasteryzowane dżemy, marmolady i soki?

Słoiki postaw w ciemnym, chłodnym miejscu. Zanim otworzysz słoik, upewnij się, że wieczko jest wklęsłe. Jeśli nie, lepiej go wyrzuć. W przeciwnym razie narażasz się na zatrucie pokarmowe.

Jak pasteryzować słoiki Weck?

Pasteryzacja zwalcza zdecydowaną większość bakterii, które przyczyniają się do psucia żywności. W domu najłatwiej możną ją przeprowadzić za pomocą wysokiej temperatury powietrza lub wody. W przypadku słoików z zakręcanym, metalowym wieczkiem, pasteryzację można wykonać w piekarniku lub garnku z wodą. Pamiętaj, by nie pasteryzować słoików Weck w piekarniku, ponieważ suche, gorące powietrze niszczy gumki uszczelniające.