Istnieje kilka wersji mleka wytwarzanych z orzechów. Zazwyczaj otrzymuje się go z migdałów lub orzechów nerkowca. Coraz większą popularnością cieszy się też mleko kokosowe. Sprawdź, jak go przygotować w domowym zaciszu!

Jak zrobić mleko kokosowe?

Domowe, kremowe mleko kokosowe przygotuj zaledwie w 10 minut. Potrzebujesz tylko trzech składników. To świetna alternatywa dla tradycyjnego mleka. 

Składniki:

  • 2 filiżanki posiekanego, niesłodzonego kokosa, 
  • 3-4 filiżanki wody,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: 1 daktyl lub 1 łyżka syropu klonowego (doda odrobinę słodyczy),
  • opcjonalnie: ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego, 2 łyżki kakao lub ¼ szklanki świeżych jagód, by nadać napojowi wyjątkowy smak i zapach.

Wskazówki:

Wrzuć kokos, wodę, sól i opcjonalne dodatki do szybkoobrotowego blendera. Następnie przykryj go pokrywką i ręcznikiem, by uniknąć rozprysków. Miksuj przez 2 minuty lub do momentu, w którym wszystkie składniki ładnie się połączą. Teraz weź trochę mikstury na łyżeczki i zastanów się, czy odpowiada Ci jej smak. Jeśli chcesz, możesz trochę poeksperymentować. W razie potrzeby dodaj więcej wanilii, soli lub daktyli. Jeżeli mleko kokosowe okaże się zbyt gęste, zawsze możesz go rozrzedzić. Wystarczy, że wlejesz do blendera jeszcze jedną szklankę wody. 

Wyściel dużą miskę woreczkiem z mlekiem orzechowym, czystym T-shirtem lub cienkim ręcznikiem, a następnie wlej do niego napój. Miazga kokosowa świetnie sprawdzi się w wypiekach, płatkach owsianych, batonikach energetycznych lub smoothie. Wlej miksturę do szczelnego pojemnika. Możesz trzymać ją w lodówce maksymalnie 5 dni. Pij na gorąco lub na zimno, pamiętaj, by wstrząsnąć mleko kokosowe przed użyciem. Możesz śmiało dodać go do koktajlu, mleka z kurkumą i cynamonem, granoli, wypieków lub matcha latte.

Dlaczego warto przygotować mleczko kokosowe?

Mleko kokosowe to świetny dodatek do latte. Słynie ze słodkiego, kwiatowego i orzechowego smaku. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, z pewnością przypadnie Ci do gustu. W przeciwieństwie do wody kokosowej pochodzącej z młodych kokosów, proponowane mleczko otrzymuje się przez tarcie białego miąższu i maczanie go w gorącej wodzie. Zbierz śmietankę unoszącą się na powierzchni, a pozostały płyn przelej przez szmatkę i oddziel od miazgi. Mleko kokosowe możesz zamrozić w pojemnikach lub tacce na kostki lodu, zanim minie termin przydatności do spożycia. W pewnym momencie zauważysz, że zaczyna się oddzielać. Pamiętaj, że to całkowicie normalne.

Unsplash.com

Mleko kokosowe: właściwości

Mleczko kokosowe zawiera dużo trójglicerydów krótkołańcuchowych i średniołańcuchowych. Zaspokajają uczucie sytości, dzięki czemu pomagają zrzucić zbędne kilogramy. Mleko kokosowe jest bogate w witaminę E i C, które słyną z właściwości przeciwutleniających. Wspomniane witaminy skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. W ten sposób chronią organizm przed przedwczesnym starzeniem. W proponowanym mleku znajduje się mnóstwo elektrolitów, takich jak fosfor, magnez i potas.

Badania wykazały, że mleko kokosowe podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL, tym samym zmniejszając ryzyko miażdżycy. Badacze twierdzą, że mleczko wzmacnia układ odpornościowy i pokarmowy, zapobiega anemii, a także wpływa pozytywnie na skórę i paznokcie. Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznego mleka, warto go spróbować.