Jak zrobić serowe fondue?

serowe fondue
Unsplash.com

Chociaż serowe fondue nie jest najzdrowszym daniem na świecie, nic się nie stanie, jeśli zjesz go raz na jakiś czas. Możesz w nim wykorzystać wiele gatunków sera, ale jeśli zależy Ci na korzyściach zdrowotnych, wybierz klasyczny ser szwajcarski. Sprawdź, jak przygotować potrawę w domowym zaciszu!

Jak przygotować serowe fondue?

Zastanawiasz się, jak zrobić gładkie i pyszne fondue? Jeśli tak, skorzystaj z naszych wskazówek! Przede wszystkim wybierz ser wysokiej jakości, w przeciwnym razie może zniweczyć Twoje wysiłki. Szwajcarski ser doskonale współgra z tradycyjnymi, twardymi serkami górskimi. Możesz połączyć gruyere, fontinę i goudę w równych ilościach. Taka kombinacja smaków jest złożona i wyrafinowana.

Upewnij się, że maślany, kremowy ser łatwo się topi. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, sięgnij po cheddar i wymieszaj go z tradycyjnym serem, na przykład gruyere. 

Pamiętaj, by zetrzeć ser, a nie siekać. Dzięki temu szybciej się stopi i uzyskasz fondue o gładkiej konsystencji. Wrzuć ser ze skrobią kukurydzianą, by zagęścić fondue i uniknąć zbrylania się serka. 

Zastanawiasz się, co pasuje do klasycznego, serowego fondue? Wybierz białe wino, na przykład Sauvignon Blanc, który przykuwa uwagę świeżością, orzeźwieniem i wysoką kwasowością. Jeśli chcesz, możesz zastąpić wino niesolonym bulionem warzywnym lub drobiowym.

Domowe fondue krok po kroku

Jeśli chcesz przygotować fondue, możesz skorzystać z naszego przepisu. Przygotuj: 1 łyżkę beztłuszczowej margaryny, 2 łyżki śmietany beztłuszczowej lub o obniżonej zawartości tłuszczu, 2 ½ łyżki mąki, ¾ szklanki śmietany 50%, ¾ szklanki chudego mleka, 1 szczypta gałki muszkatołowej lub pieprzu cayenne, ¾ szklanki szwajcarskiego sera, ½ szklanki Cheddar, ¼ szklanki parmezanu, pierz i sól do smaku.

W średnim rondelku rozpuść masło, a następnie odstaw na blat. Teraz dodaj mąkę i śmietanę, by uzyskać pastę. Ubij mleko i śmietanę 50% i zagotuj na średnim ogniu. Pamiętaj, by często mieszać. Następnie zmniejsz ogień, aby dusić potrawę. Wsyp sól, pieprz i gałkę muszkatołową i przez około 5 minut często mieszaj, dopóki sos nie zgęstnieje. W razie potrzeby możesz dodać 1 łyżkę mąki. Zdejmij rondelek z kuchenki, wrzuć kawałki serów i dobrze wymieszaj. Przelej ser do garnka do fondue. 

Co pasuje do tej potrawy?

Jeśli lubisz klasyczne rozwiązania, sięgnij po pieczywo. Najlepiej sprawdzi się tutaj francuska lub zakwasowa bagietka. Pokrój ją w kostkę, by łatwiej nabijać ją na widelec. Możesz również pokroić cierpkie jabłka, takie jak Granny Smith,  w kostkę. Jeżeli potrzebujesz odmiany, wybierz pomidory koktajlowe, boczek, różyczki kalafiora, pikle, gotowane brokuły lub pieczone małe ziemniaki (ewentualnie chipsy ziemniaczane). Smacznego!

fondue
Pixabay.com

Jak uzyskać gładką masę?

Dodawaj ser powoli i ciągle mieszaj. Dzięki temu możesz mieć pewność, że fondue będzie pyszne i maślane. Pamiętaj, by nie wrzucać garściami całego sera do garnka. Weź małą garstkę i wrzuć do garnka. Chwilę mieszaj i poczekaj, aż ser się rozpuści, dopiero wtedy możesz dodać następny kawałek. Pośpiech nie jest tutaj dobrym doradcą.