Szykujesz przyjęcie urodzinowe? Przygotowałaś już napoje i muzykę i dekoracje? Zastanawiasz się, co podać, by zaskoczyć swoich gości? Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka propozycji. Sprawdź!

Zdrowe ciasto czekoladowe

Czas przygotowania tego pysznego ciasta wynosi 10 minut, a czas pieczenia 22 minuty. Podane składniki wystarczą na przygotowanie 2 ciast o średnicy 22 cm – 12 kawałków. To pyszne ciasto jest wolne od glutenu, bez mleka, niskowęglowodanowe i ccukru. Do jego przygotowania będziesz potrzebowała następujących składników:

Suche składniki:

  • 62 g mąki kokosowej,
  • 62 g kakao w proszku,
  • 2 łyżeczki wolnego od aluminium proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej,
  • 125 g granulowanego słodzika – bez cukru, polecam brzozowy ksylitol.

Składniki mokre:

  • 6 dużych ekologicznych jaj,
  • 4 łyżeczki czystego ekstraktu kawy,
  • 62 g mleka kokosowego,
  • 62 g wody,
  • 62 g oleju kokosowego, topionego,
  • olej kokosowy do smarowania patelni do ciasta.

Lukier:

  • 150 g granulowanego słodzika – bez cukru, polecam tak jak wcześniej brzozowy ksylitol,
  • 31 g+ 2 łyżki kakao w proszku,
  • 62,5 g + 1 łyżkę oleju kokosowego,
  • 31 g + 2 łyżki mleka kokosowego,
  • 1 łyżka czystego ekstraktu kawy.

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Wyłóż dno dwóch patelni do ciast o średnicy 22 cm pergaminem, a następnie posmaruj dno i boki olejem kokosowym. W średniej misce zmieszaj mąkę kokosową, kakao, proszek do pieczenia, sól i słodzik. W mniejszej misce wymieszaj natomiast jajka, ekstrakt kawy, mleko kokosowe i wodę. Ubij mokre składniki z suchymi, aż będą gładkie, a następnie powoli ubijaj w roztopionym oleju kokosowym. Podziel równomiernie ciasto pomiędzy patelniami do ciast. Zmiel słodzik w młynku do kawy.

Dodaj teraz olej kokosowy, mleko kokosowe i ekstrakt kawy. W elektrycznym spieniaczu, ustawionym na średnim poziomie, ubijaj je razem, aż lukier będzie lekki i puszysty. Zamróz ciasto. Smacznego!

Jeden kawałek ciasta ma 250 kalorii, 25 g tłuszczu, 8 g węglowodanów, 5 g błonnika, 3 g czystych węglowodanów i 5 g białka.

Przepis na ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe wydaje się nam często bardzo kaloryczne, ze względu na bardzo wysoką zawartość tłuszczu i dużą liczbę kalorii. Moja wersja ma o 40% mniej kalorii i 50% mniej tłuszczu niż większość takich ciast. Po pierwsze dlatego, że używam mniej oleju. Po drugie pomijam masło w lukrze (nie martw się jednak, bo ciasto będzie lekkie i gładkie). Pamiętaj, by dodać beztłuszczową maślankę i pokruszony ananas.

Czas przygotowania: 30 minut

Całkowity czas przyrządzenia: 1 godzina 10 minut (plus 1 godzina pieczenia).

Lista potrzebnych składników:

Ciasto:

  • 1 puszka 565 g kawałków ananasa,
  • 2 szklanki pełnoziarnistej mąki do ciasta,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 3 duże jaja,
  • 1 1/2 filiżanki cukru pudru.
  • 3/4 szklanki maślanki beztłuszczowej,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 2 szklanki startej marchewki (4-6 średnie marchewki),
  • 1/4 szklanki niesłodzonych płatków kokosowych,
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, przypieczonych.

Lukier:

  • 340 gramów sera o obniżonej zawartości cukru, zmiękczonego,
  • 1/2 szklanki cukru pudru, przesianego,
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżki chipsów kokosowych lub płatków kokosowych, przypieczonych.

Przygotowanie

Aby przygotować ciasto, rozgrzej najpierw piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Nasmaruj blachę do pieczenia o wymiarach 22x33 cm sprayem do pieczenia. Odsącz ananas na sicie, ustawionym nad miską, wyciskając do stałego. Zarezerwuj sobie odsączony ananas i 1/4 szklanki soku.

Ubij mąkę, sodę do pieczenia, sól i cynamon w misce. Teraz jajka, cukier, maślankę, olej, wanilię i 1/4 szklanki soku z ananasa w dużej misce. Wymieszaj z ananasem, marchewkami i 1/4 szklanki kokosa. Dodaj następnie suche składniki i mieszaj gumową szpatułką, dopóki nie będą dobrze zmieszane. Wymieszaj z orzechami. Zeskrob ciasto do przygotowanej wcześniej miski, rozkładając go równomiernie. Piecz ciasto, aż ładnie wyrośnie, dotknij go delikatnie i włóż patyczek do środka. Gdy będzie dobrze upieczone, wyjmiesz czysty patyczek. Zajmie Ci to około 40-45 minut. Następnie poczekaj, aż całkowicie ostygnie.

Aby przygotować lukier, ubij ser, cukier puder i wanilię w misce mikserem, aż będzie gładkie i kremowe. Rozsmaruj lukier na schłodzonym cieście. Na koniec posyp przypieczonym kokosem.