Organizujesz przyjęcie, szukasz inspiracji na pyszne i proste sałatki? Sprawdź nasze propozycje! Mamy nadzieję, że znajdziecie swój ulubiony przepis. Proponowane sałatki możesz podać na imprezie, urodzinach, pikniku, czy Sylwestra! Podając sałatkę, masz pewność, że pozytywnie zaskoczysz swich gości.

Sałatka z serem i jabłkami

Składniki:

  • 1 świeże dojrzałe jabłko,
  • 1 łodyga selera naciowego, drobno posiekana,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1/4 łyżeczki miodu,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 2 łyżki orzechów włoskich, rozgniecione,
  • 56 gramów sera do wyboru, pokrojonego w kostkę,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 szczypta cynamonu.

Przygotowanie:

Dokładnie umyj jabłko, a następnie pokrój go w drobną kostkę. Pokrojone jabłka umieść w dużej misce, dodaj do nich sok z cytryny i dobrze wymieszaj.

Następnie dodaj seler, rodzynki, orzechy i ser i wymieszaj. Weź małą miskę, a następnie wymieszaj jogurt, miód i trochę cynamonu.

Dodaj mieszankę do jogurtu do dużej miski sałaty, a następnie dobrze wymieszaj sałatkę z jogurtem i podaj świeże.

Sałatka z kremowym, posiekanym kalafiorem

Proponowaną sałatkę przygotujesz w 15 minut. Potrzebujesz następujących składników, by przygotować 6 porcji:

  • 5 łyżek majonezu o obniżonej zawartości tłuszczu,
  • 2 łyżki octu z jabłek,
  • 1 mała szalotka, drobno posiekana,
  • 1/2 łyżeczki nasion kminku (jeśli lubisz),
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • 3 szklanki posiekanych różyczek kalafiora (czyli około 1/2 dużej głowy),
  • 2 szklanki posiekanych serc sałaty rzymskiej (czyli środka sałaty),
  • 1 słodko-kwaśne posiekane czerwone jabłko.

Przygotowanie:

Ubij majonez, ocet, szalotkę, kminek (jeśli go używasz) i pieprz w dużej misce, aż nabiorą gładkiej konsystencji. Dodaj teraz kalafior, sałatkę rzymską i jabłko, zmieszaj dokładnie. Jedna porcja liczy około 54 kalorie; 2 g tłuszczu, 0 mg cholesterolu, 9 g węglowodanów, 0 g dodatku cukrów, 2 g białka, 2 g błonnika, 128 mg sodu i 257 mg potasu.

Dostarcza 53% dziennego zapotrzebowania witaminy C, 22% dziennego zapotrzebowania witaminy A i 15% dziennego zapotrzebowania kwasu foliowego.

Tabbouleh

Do przygotowania tej charakterystycznej dla libańskiej kuchni odmiany sałatki warzywnej potrzebujesz następujących składników:

  • 1 szklanka wody,
  • 1/2 szklanki bulgur,
  • 1/4 szklanki soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki mielonego czosnku,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • świeżo zmielony pieprz do smaku,
  • 2 szklanki drobno posiekanych płaskich liści pietruszki (około 2 pęczki),
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej mięty,
  • 2 pomidory, pokrojone w kostkę,
  • 1 mały ogórek, obrany, pokrojony kostkę z nasionami,
  • 4 szalotki, pokrojone na cienkie plasterki.

Przygotowanie:

Zmieszaj wodę i bulgur w małym rondelku. Doprowadź do pełnego wrzenia, zdejmij z ognia, przykryj i odstaw, aż woda wsiąknie, a bulgur zmięknie, czyli 25 minut lub według wskazówek, zamieszczonych na opakowaniu. Jeśli woda pozostanie, przesącz bulgur przez sito o drobnych oczkach. Przenieś do dużej miski i ostudź przez 15 minut.

Połącz teraz sok z cytryny, olej, czosnek, sól i pieprz w małej misce. Dodaj pietruszkę, miętę, pomidory, ogórek i szalotkę do bulgur. Dodaj sos i wymieszaj. Podawaj sałatkę o temperaturze pokojowej lub schłódź ją przez co najmniej godzinę, jeśli chcesz ją podawać na zimno.

Wskazówki:

Przykryj i trzymaj sałatkę w lodówce przez 1 dzień.

Jedna porcja zawiera 165 kalorii; 8 g tłuszczu, 0 mg cholesterolu, 22 gramów węglowodanu, 0 g dodatku cukrów, 4 g białka, 6 g błonnika, 175 mg sodu oraz 555 mg potasu.

Wartości odżywcze: witamina C (100% dziennego zapotrzebowania), witamina A (70% dziennego zapotrzebowania), kwas foliowy (21% dziennego zapotrzebowania), żelazo (20% dziennego zapotrzebowania).

Smacznego!