Sok brzozowy: właściwości i zastosowanie

sok brzozowy
Unsplash.com

Sok brzozowy słynie z właściwości moczopędnych, oczyszczających. Smakuje jak woda z nutą brzozy i słodyczy. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, na pewno przypadnie Ci do gustu. Napój zawiera 17 aminokwasów, a także przeciwutleniacze, witaminy (B i C), białka, enzymy, minerały i cukier. Sprawdź, czy warto włączyć go do swojej diety!

Jak zbierać sok z brzozy?

Każdej wiosny, kiedy topnieje śnieg i przyroda budzi się do życia, brzozy pobierają litry wodą spod zamarzniętej gleby. Co ciekawe, sok z brzozy można zbierać tylko raz w roku. Zbiory trwają kilka tygodni wczesnego dnia. Sok możesz zebrać z pnia lub gałęzi drzewa. Po żniwach otwór jest zamykany, a brzoza leczy się w ciągu roku. Świeży sok brzozowy ma lekko słodki smak i od razu można go pić. 

Proponowany napój jest zdrowy i orzeźwiający. Działa jak naturalny środek moczopędny, dzięki wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. 

Dlaczego warto pić sok brzozowy?

Po kilku dniach sok zacznie fermentować i stanie się bardziej kwaśny, możesz jednak go pić. Płyn szybko się psuje, dlatego, jeśli chcesz przedłużyć przydatność go spożycia, pasteryzuj go lub zamróź, dodając kwas cytrynowy lub cukier. W zależności od gatunku brzozy, lokalizacji, pory roku i warunków atmosferycznych sok brzozowy zawiera 0,5-1% cukrów, przede wszystkim glukozy i fruktozy, zwykle w podobnych proporcjach. 

Pod pewnymi względami sok brzozowy przypomina wodę kokosową. Należy jednak podkreślić, że wspomniany napój jest od niej łagodniejszy, dlatego pozwala tworzyć różne wariacje smakowe. Jeśli chcesz ograniczyć ilość cukru w diecie, warto po niego sięgnąć. To świetne rozwiązanie, jeżeli szukasz zdrowszej alternatywy dla słodkich napojów, ale nie masz ochoty na zwykłą wodę. Proponowany sok wspaniale nawadnia organizm, jednocześnie wspiera pracę wątroby. Badania wykazały, że wyciąg z brzozy przyspiesza gojenie się ran. 

Jak pić sok brzozowy?

Kwaśna woda brzozowa zawiera enzymy, dzięki czemu pomaga trawić pokarmy i wchłaniać składniki odżywcze. Dodatkowo zapewnia uczucie sytości. Zmniejsza zaburzenie trawienia i uczucie ciężkości. Możesz pić pół butelki do każdego posiłku. Uważaj jednak, aby nie przesadzić, ponieważ zbyt duża ilość płynów podczas jedzenia rozcieńcza sok żołądkowy, co wpływa na proces trawienia.

Mrożony napój jagodowo-brzozowy

Szukasz napoju, który orzeźwi Cię w letnie dni? W takim razie wypróbuj ten przepis. Przygotuj: garść mrożonych truskawek i malin, 1 butelkę świeżego i sfermentowanego soku z brzozy. Wymieszaj sok z truskawkami i malinami w blenderze. W razie potrzeby dodaj odrobinę cukru. Teraz wlej wodę z rabarbaru i brzozy, a następnie przelej do kieliszków. Smacznego!

Prosty przepis na lemoniadę brzozową

Organizujesz przyjęcie i chcesz pozytywnie zaskoczyć swoich znajomych? A może szukasz napoju, który pozwoli Ci się zrelaksować w sobotnie popołudnie? W takim razie przygotuj pyszną lemoniadę. Potrzebujesz 1 butelki wody brzozowej, kilka listków mięty i świeżej limonki. 

Pokrój limonkę na małe cząstki, dodaj miętę i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby możesz wlać sok z limonki, by uzyskać kwaśny posmak. Jeżeli chcesz osłodzić napój, dodaj odrobinę cukru. Wypełnij ¾ szklanki kostkami lodu i dopełnij wodą brzozową. Podawaj ze świeżym listkiem mięty i słomką!