Tabbouleh – przepis na libańską sałatkę!

tabbouleh
Unsplash.com

Tabbouleh to prosta, bliskowschodnia sałatka. Składa się z bardzo drobno posiekanych warzyw, dużej ilości pietruszki i kaszy bulgur. Całość należy polać sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Prawdziwą gwiazdą w tym przepisie jest pietruszka, która świetnie współgra z cytryną w dresssingu. Niektóre osoby wzbogacają sałatkę o kilka świeżych liści mięty i zieloną cebulę. Sprawdź, jak ją przygotować!

Garść przydatnych wskazówek

Sięgnij po bardzo drobną kaszę bulgur, która nie potrzebuje gorącej wody, ani zbyt długiego namaczania. Jeżeli wybierzesz gruboziarnistą odmianę, powinieneś użyć gorącej wody i moczyć przez około 45 minut. Zastanawiasz się, jak uzyskać odpowiednią konsystencję tabbouleh? Pamiętaj, by posiekać warzywa tak drobno, jak to tylko możliwe. Nie używaj twardych pomidorów. Po posiekaniu włóż je do durszlaka, by odsączyć nadmiar soku. Zazwyczaj w tabbouleh nie ma ogórków. Jeśli chcesz, by była bardziej chrupiąca, możesz po nie sięgnąć. Obierz ogórki ze skórki, pokrój na połówki i wybierz większość pestek, a następnie zabierz się za siekanie.

Jak przygotować tabbouleh?

Zastanawiasz się, jak przygotować bliskowschodnią sałatkę? Skorzystaj z naszych podpowiedzi! 

Składniki:

  • ½ szklanki bardzo drobnej kaszy bulgur,
  • 4 twarde drobne pomidory Roma  
  • 1 ogórek szklarniowy,
  • 2 pęczki pietruszki,
  • 12-15 świeżych listków mięty,
  • 4 zielone cebule,
  • sól,
  • 3-4 łyżki soku z cytryny lub limonki,
  • 3-4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia,
  • liście sałaty do dekoracji, opcjonalnie.

Umyj kaszę i namocz ją w wodzie przez 5-7 minut. Bardzo dobrze ją odcedź. Najlepiej zrób to ręcznie. Dzięki temu masz pewność, że pozbyłaś się nadmiaru wody. Odłóż na bok, a następnie bardzo drobno posiekaj ogórki, pomidory, zieloną cebulę i zioła. Pamiętaj, by umieścić pomidory w durszlaku, by odsączyć nadmiar soku. 

Teraz wrzuć cebulkę, warzywa i zioła do miski, dodaj kaszę bulgur i dopraw solą. Delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj sok z cytryny lub limonki i oliwę z oliwek, ponownie wymieszaj. 

Przykryj tabbouleh i wstaw do lodówki na pół godziny. Przełóż na półmisek. Jeśli chcesz, możesz podawać sałatkę z pieczywem pita i liśćmi sałaty rzymskiej. Smacznego!

Przepis na tabbouleh

Szukasz podpowiedzi, jak przygotować cytrynowo-ziołową sałatkę libańską z kaszą bulgur, pietruszką i miętą? Skorzystaj z naszych wskazówek! 

Składniki:

  • ¼ szklanki drobnej kaszy bulgur,
  • sok z dwóch dużych cytryn,
  • 1 zmielony ząbek czosnku,
  • 3 filiżanki świeżo posiekanej natki pietruszki,
  • ¼ szklanki posiekanej świeżej mięty,
  • ½ twardych, bardzo drobno posiekanych pomidorów,
  • 1 pęczek drobno posiekanej szalotki,
  • sól,
  • ¼ filiżanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
  • liście sałaty rzymskiej.

Wsyp kaszę do miski i zalej wodę na 1.5 cm. Mocz przez 20 minut, aż trochę zmięknie. Odcedź ją teraz przez sitko wyłożone gazą i dociśnij do sitka, by pozbyć się nadmiaru wody. Przełóż do dużej miski i wymieszaj z sokiem z cytryny, pietruszką, szalotką, miętą, pomidorami, czosnkiem i solą. Pozostaw sałatkę w temperaturze pokojowej lub w lodówce przez 2-3 godziny, by kasza bulgur mogła dalej wchłaniać dressing i pęcznieć. Dodaj oliwę, wymieszaj i dodaj przyprawy. Podawaj z liśćmi sałaty.