350 ml puszka ze słodkim napojem gazowanym zawiera około 150 pustych kalorii. Nie dostarcza naszemu organizmowi żadnych wartości odżywczych. Tylko jedna puszka zawiera 39 gramów cukru, z których 70% lub 22 gramów to fruktoza, a pozostała część to glukoza.

Większość napojów gazowanych jest słodzonych wysokofruktozowym syropem kukurydzianym. Pamiętaj, że dla naszego organizmu nie ma to znaczenia, ponieważ syrop kukurydziany i trzcina cukrowa zawierają około 50% glukozy i 50% fruktozy i muszą być metabolizowane w ten sam sposób.

Prosty przepis na zdrowy napój

Czas przygotowania: 2 minuty

Składniki:

  • 225 gramów wody sodowej,
  • 1 mała cytryna,
  • 1 mała limonka,
  • stewia w płynie (do smaku).

Przygotowanie:

Korzystając, z wyciskarki, przygotuj sok z limonki i cytryny. Następnie napełnij szklankę lodem. Dodaj wodę sodową, sok z cytryny i sok z limonki. Wymieszaj. Dodaj kilka kropli stewii, aż uzyskasz pożądaną słodkość. Wymieszaj ponownie. I gotowe!

Zdrowe alternatywy do gazowanego napoju

Woda gazowana zawiera dwutlenek węgla, dlatego ma charakterystyczne pęcherzyki. Można do niej dodawać zarówno świeże cytryny i limonki, jak i sok z cytryny, nawet z butelki.

Woda gazowana z bazylią i cytryną

Składniki:

  • 3 cytryny,
  • 1 pęczek bazylii (zachowaj kilka gałązek bazylii do dekoracji),
  • 2 750 ml schłodzone butelki wody gazowanej (możesz ją zastąpić bezpieczną i czystą wodą pitną).

Przygotowanie:

Przepłucz bazylię, ustaw kilka gałązek na boku do dekoracji, resztę włóż do dużego dzbanka do szklanego pojemnika. Weź teraz drewnianą łyżkę i zgnieć kilka listków bazylii delikatnie o ścianę pojemnika. Pokrój 2 cytryny na 3 mm plasterki i włóż je do pojemnika z bazylią. Wlej gazowaną wodę do pojemnika z bazylią i cytryną. Wyciśnij resztę cytryny i resztę wlej do wody. Wymieszaj i podawaj z lodem. Napój udekoruj listkami bazylii. Składniki wystarczą na około 8 porcji.

Gazowana lemoniada z imbirem

Składniki:

  • 2 szklanki wody,
  • 1 szklanka miodu,
  • 2 łyżki świeżo zmielonego korzenia imbiru,
  • 2 kubki wody sodowej, schłodzone,
  • 1 szklanka soku z cytryny.

Przygotowanie:

W małym garnku umieść wodę, miód i imbir i doprowadź je do wrzenia. Zdejmij z ognia, przykryj i namocz przez 10 minut. Teraz odcedź, odrzucając imbir. Ochłódź i przenieś do dzbanka, wymieszaj z sodą i sokiem z cytryny. Podawaj natychmiast z lodem. Z proponowanych składników możesz przygotować 5 szklanek napoju.

Zimny napój owocowy

Składniki:

  • 1/2 szklanki lodu,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej bez cukru,
  • 1/3 szklanki jagód lub melona,
  • posiekane liście mięty lub plasterki cytryny (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Umieść lód, wodę gazowaną i owoce w blenderze. Mieszaj, aż staną się puszyste, wlej do szklanki i udekoruj miętą lub plasterki cytryny. 1 szklanka napoju

Gazowany poncz malinowo-żurawinowy

Składniki:

  • 4 szklanki zimnej wody,
  • 2 szklanki malinowego napoju w proszku,
  • 1 butelka soku żurawinowego, schłodzonego i zmniejszonej kaloryczności,
  • 1 butelka malinowej wody sodowej, schłodzonej,
  • 280 gramów mrożonej malin, rozmrożonych i odsączonych.

Przygotowanie:

Dodaj wodę do malinowego napoju w proszku, w dużym plastikowym pojemniku lub szklanego dzbana. Mieszaj, aż mikstura się rozpuści. Przechowuj w lodówce, aż będzie gotowe do podania. Wlej przygotowany napój do miski na poncz tuż przed podaniem. Wymieszaj z pozostałymi składnikami. Smacznego!