5 przepisów na domowe napoje orzeźwiające
350 ml puszka ze słodkim napojem gazowanym zawiera około 150 pustych kalorii. Nie dostarcza naszemu organizmowi żadnych wartości odżywczych. Tylko jedna puszka zawiera 39 gramów cukru, z których 70% lub 22 gramów to fruktoza, a pozostała część to glukoza.
Większość napojów gazowanych jest słodzonych wysokofruktozowym syropem kukurydzianym. Pamiętaj, że dla naszego organizmu nie ma to znaczenia, ponieważ syrop kukurydziany i trzcina cukrowa zawierają około 50% glukozy i 50% fruktozy i muszą być metabolizowane w ten sam sposób.
Prosty przepis na zdrowy napój
Czas przygotowania: 2 minuty
Składniki:
- 225 gramów wody sodowej,
- 1 mała cytryna,
- 1 mała limonka,
- stewia w płynie (do smaku).
Przygotowanie:
Korzystając, z wyciskarki, przygotuj sok z limonki i cytryny. Następnie napełnij szklankę lodem. Dodaj wodę sodową, sok z cytryny i sok z limonki. Wymieszaj. Dodaj kilka kropli stewii, aż uzyskasz pożądaną słodkość. Wymieszaj ponownie. I gotowe!
Zdrowe alternatywy do gazowanego napoju
Woda gazowana zawiera dwutlenek węgla, dlatego ma charakterystyczne pęcherzyki. Można do niej dodawać zarówno świeże cytryny i limonki, jak i sok z cytryny, nawet z butelki.
Woda gazowana z bazylią i cytryną
Składniki:
- 3 cytryny,
- 1 pęczek bazylii (zachowaj kilka gałązek bazylii do dekoracji),
- 2 750 ml schłodzone butelki wody gazowanej (możesz ją zastąpić bezpieczną i czystą wodą pitną).
Przygotowanie:
Przepłucz bazylię, ustaw kilka gałązek na boku do dekoracji, resztę włóż do dużego dzbanka do szklanego pojemnika. Weź teraz drewnianą łyżkę i zgnieć kilka listków bazylii delikatnie o ścianę pojemnika. Pokrój 2 cytryny na 3 mm plasterki i włóż je do pojemnika z bazylią. Wlej gazowaną wodę do pojemnika z bazylią i cytryną. Wyciśnij resztę cytryny i resztę wlej do wody. Wymieszaj i podawaj z lodem. Napój udekoruj listkami bazylii. Składniki wystarczą na około 8 porcji.
Gazowana lemoniada z imbirem
Składniki:
- 2 szklanki wody,
- 1 szklanka miodu,
- 2 łyżki świeżo zmielonego korzenia imbiru,
- 2 kubki wody sodowej, schłodzone,
- 1 szklanka soku z cytryny.
Przygotowanie:
W małym garnku umieść wodę, miód i imbir i doprowadź je do wrzenia. Zdejmij z ognia, przykryj i namocz przez 10 minut. Teraz odcedź, odrzucając imbir. Ochłódź i przenieś do dzbanka, wymieszaj z sodą i sokiem z cytryny. Podawaj natychmiast z lodem. Z proponowanych składników możesz przygotować 5 szklanek napoju.
Zimny napój owocowy
Składniki:
- 1/2 szklanki lodu,
- 3/4 szklanki wody gazowanej bez cukru,
- 1/3 szklanki jagód lub melona,
- posiekane liście mięty lub plasterki cytryny (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Umieść lód, wodę gazowaną i owoce w blenderze. Mieszaj, aż staną się puszyste, wlej do szklanki i udekoruj miętą lub plasterki cytryny. 1 szklanka napoju
Gazowany poncz malinowo-żurawinowy
Składniki:
- 4 szklanki zimnej wody,
- 2 szklanki malinowego napoju w proszku,
- 1 butelka soku żurawinowego, schłodzonego i zmniejszonej kaloryczności,
- 1 butelka malinowej wody sodowej, schłodzonej,
- 280 gramów mrożonej malin, rozmrożonych i odsączonych.
Przygotowanie:
Dodaj wodę do malinowego napoju w proszku, w dużym plastikowym pojemniku lub szklanego dzbana. Mieszaj, aż mikstura się rozpuści. Przechowuj w lodówce, aż będzie gotowe do podania. Wlej przygotowany napój do miski na poncz tuż przed podaniem. Wymieszaj z pozostałymi składnikami. Smacznego!