Wybór blatu do kuchni – na co zwrócić uwagę?
Przed zakupem blatu kuchennego warto zwrócić uwagę na materiał, z jakiego jest zrobiony. Od tego będzie zależało to, jak go czyścić i jak o niego dbać. Istotny jest także kolor blatu, który powinien pasować do stylu, w jakim zaaranżowano pomieszczenie. W kuchni urządzonej w nurcie rustykalnym czy skandynawskim doskonale będzie wyglądało drewno, które ociepli wnętrze. Z kolei blaty kamienne nadadzą się m.in. do kuchni w stylu nowoczesnym i klasycznym. Do małych kuchni pasują jasne blaty z połyskiem, które powiększą optycznie wnętrze. Połysk sprawdzi się też w nowoczesnych i minimalistycznie urządzonych kuchniach. Natomiast matowe blaty dobrze wyglądają niemal w każdym wnętrzu. Oprócz tego pamiętaj, żeby dokładnie wymierzyć kuchnię, aby dobrać odpowiednią długość blatu.
Blat drewniany
Drewniane blaty prezentują się elegancko, stylowo, a także są niezwykle wytrzymałe. Dobrze wyglądają w połączeniu z białymi szafkami i dodatkami w stylu rustykalnym. Polecane są szczególnie miłośnikom natury i ekologicznych rozwiązań oraz tym, którzy gotowi są odpowiednio zadbać o drewniany blat. Niezbędna jest bowiem regularna impregnacja tego materiału. Najlepiej go olejować specjalnymi olejami do drewna. Należy także uważać, aby nie stawiać na nim gorących naczyń, gdyż mogą zostawić nieestetyczne ślady. Warto więc pamiętać, aby rozgrzane patelnie czy garnki stawiać na podkładkach. Jedną z większych wad drewnianych blatów kuchennych jest także to, że źle reagują na wilgoć. W przypadku rozlania wody czy innego płynu, jak najszybciej należy wytrzeć powierzchnię do sucha, a okolice zlewu dokładnie zabezpieczyć przed wilgocią.
Blat laminowany
Laminowane blaty są łatwe w utrzymaniu oraz tańsze niż drewniane czy kamienne. Doskonale imitują materiały wysokiej jakości takie jak marmur, granit czy drewno, dlatego też cieszą się popularnością. Ponadto są łatwe w montażu i cechują się dużą odpornością na różnego rodzaju zabrudzenia. Co więcej, nie blakną. Laminowane blaty kuchenne mają też kilka wad. Łatwo je zarysować, mogą zmatowieć pod wpływem pary wodnej, a także nie są odporne na temperatury powyżej 180°C. Natomiast, kiedy pod blat dostanie się woda, może on spuchnąć. Należy uważać szczególnie na miejsca łączeń oraz na okolice zlewu – warto dokładnie zabezpieczyć je silikonem. Pamiętaj, że uszkodzonego laminowanego blatu nie da się naprawić. Dlatego warto o niego dbać, zwłaszcza że nie wymaga skomplikowanej i czasochłonnej pielęgnacji. Wystarczy przecierać go wilgotną szmatką z detergentem.
Blat kamienny
Kamienne blaty są najtrwalsze i najbardziej wytrzymałe. Szczególnie granit charakteryzuje się wysoką odpornością na wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne i wysokie temperatury. Rozgrzane naczynia nie pozostawią więc żadnych trwałych śladów. Ponadto materiał ten jest łatwy w czyszczeniu i zachowuje swój doskonały wygląd przez długie lata. Uważaj jednak na marmurowe blaty kuchenne. Są podatne na zarysowania i inne uszkodzenia mechaniczne, a także na wysoką temperaturę. Szybko wchłaniają płyny, przez co łatwo o nieestetyczne plamy. Kamienne blaty są także dość drogie i ciężkie, dlatego należy zadbać o wzmocnienie konstrukcji szafek. Jak dbać o takie blaty? Wystarczy regularnie impregnować je specjalnymi preparatami do kamieni, a na co dzień przecierać je wilgotną szmatką. Nie korzystaj z preparatów zawierających kwasów, gdyż kamień szybciej zmatowieje.