Czyszczenie piekarnika nie musi pochłaniać dużo czasu i wysiłku. Proponujemy całkowicie bezpieczne, naturalne i skuteczne sposoby, bez ostrych chemikaliów i automatycznego mycia w wysokiej temperaturze. Sprawdź nasze propozycje!

Metoda nr 1

Przygotuj 1 szklankę octu i 1 łyżkę stołową skrobi kukurydzianej. Wymieszaj składniki, a następnie podgrzej, aż zgęstnieją. Teraz ostudź je do temperatury pokojowej. Włóż do piekarnika, pozostaw na 20 minut i wytrzyj do czysta.

Metoda nr 2

Potrzebujesz: soku z cytryny (1 szklanka), skrobi kukurydzianej (1 łyżka) i płynu do mycia naczyń (1 łyżeczka). Wymieszaj sok z cytryny i skrobię kukurydzianą. Podgrzej do zgęstnienia i ostudź do temperatury pokojowej. Teraz dodaj płyn do mycia naczynia. Włóż mieszankę do piekarnika. Odstaw na 20 minut i wytrzyj do czysta.

Nietoksyczny środek do czyszczenia piekarnika

Jeśli nie chcesz się narażać na toksyczne opary, wypróbuj następujący przepis. Przygotuj proszek do pieczenia, sól gruboziarnisty i płyn do mycia naczyń. Z wymienionych składników przygotuj pastę. W razie potrzeby dodaj do niej trochę wody. Teraz włóż ją do piekarnika i odstaw do kilka godzin, najlepiej na noc. Następnie zanurz gąbkę lub szczotkę do szorowania w ciepłej wodzie i dokładnie wytrzyj wnętrze. Na koniec spryskaj wnętrze piekarnika destylowanym białym octem, by spłukać nadmiar pasty.

Naturalny domowy środek do czyszczenia piekarników

Chcesz wypróbować poniższy przepis? W takim razie przygotuj następujące składniki:

  • 2 szklanki sody oczyszczonej,
  • ¾ szklanki białego octu,
  • ¼ szklanki świeżego soku z cytryny,
  • łyżka,
  • butelka z rozpylaczem,
  • ręczniki papierowe,
  • szmatka,
  • gumowe rękawiczki.

Wlej ½ szklanki białego octu do sody oczyszczonej. Zrób to bardzo powoli, w przeciwnym razie będzie syczeć na całym blacie. Teraz ostrożnie dodaj sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszaj. Powinieneś otrzymać pastę o wodnistej konsystencji. Następnie załóż parę gumowych rękawiczek. Rozetrzyj miksturę na dnie piekarnika i bocznych ściankach. Teraz zrób to na całej powierzchni, z wyjątkiem rurki grzewczej (przetrzyj ją wilgotną szmatką, jeśli coś się na nią rozlało). Zamknij piekarnik i zostaw na noc.

Następnego dnia rano wlej pozostały ocet (¼ szklanki) do butelki z rozpylaczem, a resztę napełnij wodą. Spryskaj cały piekarnik, by zwilżyć i poluzować zasuszoną pastę. Używając starej szmatki, zacznij ją wycierać. Pamiętaj, by raz na jakiś czas przepłukać szmatkę w zlewie. Kontynuuj wycieranie pasty, dopóki nie zniknie. Teraz przetrzyj każdą powierzchnię suchym ręcznikiem papierowym. Gotowe! Być może piekarnik nie błyszczy jak nowy, ale najważniejsze, że nie użyłeś żadnych ostrych, brzydko pachnących chemikaliów. Dzięki sokowi z cytryny piekarnik będzie ładnie pachniał.

Dlaczego warto zastosować naturalny środek?

Przygotuj sodę oczyszczoną (wodorowęglan sodu), biały ocet, ciepłą wodę i odrobinę płynu do mycia naczyń. Kombinacja sodu oczyszczonej i białego octu sprawdzi się na różnych powierzchniach, z wyjątkiem drewnianej podłogi i posadzki z naturalnego kamienia. Skutecznie usuwają tłuszcz, brud i plamy. Dodatkowo wspomniany zestaw jest świetnym neutralizatorem zapachów. Dzięki temu Twoja kuchnia będzie czysta i pachnąca.